Замовити дзвінок
  • Новини
  • Вартість сонячної енергії: прогнози і реальність

Вартість сонячної енергії: прогнози і реальність

Журнал PV Magazine навів невелику, але цікаву добірку старих прогнозів вартості сонячної електроенергії і порівняв ці прогнозні дані з актуальними цінами.

Порівняння показує, що прогнози втрачають свою актуальність протягом кількох років після виходу - вартість сонячної енергії падає набагато швидше, ніж очікувалося.

Автор бере прогнози трьох поважних організацій.

(1) Інститут сонячних енергетичних систем Фраунгофера (Fraunhofer ISE) в 2012 році передбачав, що вартість одиниці енергії (LCOE), що виробляється сонячними установками в Німеччині досягне приблизно 0,082 євро / кВт * год (0,10 долара США / кВт * год) в 2025 році. Однак уже в жовтні 2018 року середньозважена (одноставочному) ціна за підсумками конкурсного відбору в сонячній енергетиці склала 0,0469 євро за кіловат-годину. Та й з розрахунку LCOE самого Fraunhofer ISE, опублікованому в березні 2018 року, мінімальна межа вартості для великих сонячних електростанцій перебувала на рівні 0,0371 євро за кіловат-годину. Іншими словами, довгостроковий прогноз 2012 року втратив актуальність дуже швидко.

(2) Аналогічним чином, Міністерство енергетики та зміни клімату Великобританії (DECC) пророкувало в 2011 році, що LCOE сонячної енергії в Великобританії знизиться до 0,165 фунтів стерлінгів / кВт * год і 0,136 фунтів стерлінгів / кВт * год в 2015 і 2020 роках, відповідно . Ці прогнози були засновані на припущення про низьку вартість капіталу і профілях капітальних і експлуатаційних витрат від консалтингових компаній Arup і EY для сонячних фотоелектричних установок потужністю понад 50 кВт. Однак в 2015 році за результатами конкурсного відбору в Великобританії ціна на сонячну енергію склала 0,079 фунтів стерлінгів за кВт * год.

Якщо ж взяти прогнозні дані 2011 зі середньої і високої вартістю капіталу, то невідповідність між прогнозними і актуальними цифрами стає просто жахливим.

Тепер в своєму новій доповіді 2020 року Міністерство оцінює LCOE фотоелектричної генерації в 0,044 фунта за кВт * год (для проектів з введенням в дію в 2025 році) і прогнозує, що до 2040 року вона знизиться до 0,028 фунта за кіловат-годину.

(3) Міжнародне енергетичне агентство (МЕА) прогнозувало в 2010 році, що для сонячних електростанцій з КВВП 25% LCOE в 2015 році складе близько 0,215 долара США / кВт * год при 5% ставці дисконтування і 0,333 долара США / кВт * год при ставці дисконтування 10%.

В іншому звіті МЕА, опублікованому в 2015 році, прогнозувалося, що глобальна середня LCOE для фотоелектричних проектів, які будуть введені в експлуатацію в 2020 році, складе 0,12 долара США / кВт * год. Однак дані IRENA показують, що вже в 2019 році середньозважена глобальна LCOE в фотоелектричної сонячної енергетики склала 0,068 долара за кВт * год.

Можна також згадати рекордні результати конкурсних відборів за останні три роки. У сприятливих природних умовах ціни сонячного кіловат-години стабільно опускаються нижче і трьох, і двох центів за кіловат-годину.

Незважаючи на нюанси в різних механізмах аукціонів в різних країнах і складність ранжирування результатів в глобальному масштабі, ми бачимо, що сонячні проекти можна реалізовувати за такими цінами, які автори прогнозів і уявити собі не могли ще п'ять років тому.

За останніми даними ITRPV, коефіцієнт навчання в фотоелектричної сонячної енергетики в період 2006-2019 склав 40% (кожне подвоєння поставок сонячних модулів призводить до зниження їх вартості на 40%):

У той чи іншій мірі «навчання» продовжиться, що спричинить за собою подальше зниження вартості сонячного кіловат-години.